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食品衛生講習の方法および評価について
https://kiui.repo.nii.ac.jp/records/681
https://kiui.repo.nii.ac.jp/records/6811a1a2921-5938-42cc-92e9-4111ccab7460
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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Item type | [ELS]紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||||||
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公開日 | 2016-12-20 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | 食品衛生講習の方法および評価について | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | The Method and Evaluation of Courses on Food Sanitation | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 食品衛生講習 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 食中毒 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | HACCP | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 評価 | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | course on food sanitation | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | food-poisoning | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | HACCP | |||||||||||
キーワード | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | evaluation | |||||||||||
資源タイプ | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
雑誌書誌ID | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||
収録物識別子 | AA12037987 | |||||||||||
著者 |
加藤, 雅彦
× 加藤, 雅彦
× KATO, Masahiko
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著者所属(日) | ||||||||||||
ja | ||||||||||||
吉備国際大学政策マネジメント学部環境リスクマネジメント学科 | ||||||||||||
著者所属(英) | ||||||||||||
en | ||||||||||||
Department of Environmental Risk Management, School of Policy Management, Kibi International University | ||||||||||||
抄録(日) | ||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||
内容記述 | 効果的な食品衛生講習の実施を検討するため、食品衛生監視員4名を講師とした8講習を行い、終了後、受講者を対象に、講習を評価するアンケート調査をそれぞれ実施した。講師に対する評価のうち、評価の低い項目は、方法を改善して次の講習に臨んだ。これにより、次回以降の評価を高め、HACCP に関する講習では、受講者の抵抗感を払拭することができた。受講者に対する試問の正答率は、全体的に高かったが、新しいまたは複雑な知識を扱う講習では、受講者の年齢が高くなるにしたがい有意に正答率が下がった(回帰係数の検定、5%水準)ので、年配者が受講目的を持続できるよう配慮することが必要である。 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
抄録(英) | ||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||
内容記述 | The purpose of this study was to examine the approaches for organizing effective courses on food sanitation. Four food sanitation inspectors held 8 courses on food sanitation. After each course, a questionnaire survey was conducted on the participants in order to evaluate the course concerned. Based on the evaluation result, the lecturers tried to improve those areas with low scores for the next course. Using this approach, the evaluation scores were improved from the next course onward, and the participants' resistance to the course on Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) was successfully resolved. Regarding the performance in the test of the questionnaire, although the overall correct response rates were high, the correct response rates decreased significantly with increase in age for the courses involving new or complex knowledge (test of regression coefficient : p<0.05). It is necessary for the lecturers to design the courses so as to facilitate continuous attendance by older participants. | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
書誌情報 |
ja : 吉備国際大学政策マネジメント学部研究紀要 en : Journal of Kibi International University School of Policy Management 号 2, p. 21-25, 発行日 2006-03-31 |
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アクセション番号 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||||||
内容記述 | KJ00009356899 | |||||||||||
ISSN | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 18801722 |